Gå til hovedindhold
Fem personer samarbejder hen over et skrivebord

Åben Dialog

Hvad er Åben Dialog?

I Finland er det ved hjælp af tilgangen Åben Dialog lykkedes mange psykisk sårbare, at komme sig hurtigere efter en psykisk sygdom.

Åben Dialog er et tilbud, hvor man som borger/bruger med en sindslidelse kan invitere sit private og professionelle netværk til dialog.

Fokus i Åben Dialog er ikke på løsninger og handlinger, men fokus på den forskel det kan gøre at samles, have dialog og høre det samme og dermed opnå en fælles forståelse. Ved at opnå en fælles forståelse styrkes den enkeltes recovery proces.

Det er et møde uden dagsorden. Dagsorden skabes på mødet ud fra dialogen blandt de deltagende.

 

Netværksmøder:

I Åben Dialog afholdes netværksmøder. Til netværksmøder er det mødelederen der koordinerer aftalerne mellem borgeren og netværket, og denne skal til mødet sikre at dialogen forbliver refleksiv. 

Der er ingen endegyldige sandheder – alle synspunkter betragtes som ligeværdige. 

De deltagende udtrykker, at det er en god mødeform hvor man føler sig set og hørt, og man kan opnå en fælles forståelse der gør det lettere at være enig i handlinger, i stedet for at trække i hver sin retning.  

 

De 7 principper bag Åben Dialog

Åben Dialog følger syv grundlæggende principper der er udarbejdet af Jeiko Seikola og Tom Andersen, der er ophavsmænd til tilgangen Åben Dialog.

Disse har vi tilpasset i Center for Psykiatri og Udvikling, så det bliver muligt at udføre det indenfor vores rammer.

 

 De syv principper:

·       Hurtig hjælp

·       Det sociale netværksperspektiv

·       Fleksibilitet og mobilitet

·       Ansvar

·       Psykologisk kontinuitet

·       Tolerance og usikkerhed

·       Dialogbasering